Psycholoog Haarlem
telefoonnummer psycholoog haarlem 06 - 2732 5201
e-mailadres psycholoog haarlem info@psychologe-haarlem.nl
psycholoog Jansweg Haarlem Jansweg 40, 2011KN Haarlem
banner psycholoog Haarlem

Mijn blog

Hieronder vind je een overzicht van mijn meest recente blog berichten. Klik op een titel om het desbetreffende artikel te lezen. Voor een overzicht van alle door mij geplaatste blogberichten op deze website klik je hier.

22 Sep 2018 - Gemeenschapszin
Vlak na de publicatie van mijn eerste blog werd ik benaderd voor een interview in het NRC over het programma, ‘Zo zijn we niet getrouwd’. Een programma waar een gelukkig getrouwd BN stel (ik ken ze niet) probeert een stel met relatieproblemen weer op de rit te krijgen. De bedoeling was dat ik vanuit mijn expertise commentaar zou geven op de aanpak van het gelukkige stel en dat ik natuurlijk van alles zou zeggen wat leuk zou zijn om in de krant te zetten. En zo geschiedde. Ik had een tweeënhalf uur durend gesprek met de journalist en twee dagen later stond het interview in de krant. Ik had het gelezen en becommentarieerd, daar hadden we nog een half uur voor ingeruimd. De kop kende ik van te voren niet en die luidde:

‘Mensen worden verliefd op elkaars tekorten’.

Tja, ik zal het vast gezegd hebben, maar toen het daar zo stond, in hele grote koeienletters, werd ik er toch een tikje onzeker van. Gelukkig wordt zo’n krant niet erg goed gelezen en waait het ook erg snel weer over, maar ik nam me voor de toelichting in mijn tweede blog te schrijven. Bij deze.

Het is erg gebruikelijk om verliefd-zijn als iets bijzonder heerlijks te zien. De meeste mensen genieten ervan. En sterker nog, het wordt in onze westerse wereld gezien als een onmisbaar begin van elke relatie. Maar er zijn ook andere geluiden, die erg belangrijk zijn om het mislukken van relaties te kunnen begrijpen. Lang geleden bezocht ik een psycho-analyticus, die mijn verliefdheid bestempelde als een psychose. Ik was beledigd. Had ik niet net de liefde van mijn leven ontmoet? Maar in de loop van mijn eigen leven ontdekte ik steeds meer over de aard van verliefdheid. Jan Geurtz schreef het ook in zijn boek ‘Verslaafd aan liefde’ hoe mensen op zoek zijn naar liefde; in hun zoektocht naar een relatie hebben ze hun behoefte aan liefde als drijfveer. Men leeft niet vanuit de overtuiging dat hij/zij liefde te geven heeft, maar dat hij/zij de liefde van een ander nodig heeft. Dat is het basistekort waar ik het in dit citaat over heb.

Er is in elk mens zowel liefde als behoefte aan liefde. Als de behoefte aan liefde voorop geplaatst wordt, ontstaan er patronen in de relatie, die vaak doen denken aan de relaties die er vroeger waren met de naaste familie. Bijvoorbeeld: een onafhankelijke man wordt verliefd op een sterke vrouw, maar hun tekorten, de verwaarloosde zoon/man en de hulpeloze dochter/vrouw hebben een nog sterkere magnetische aantrekkingskracht, omdat ze onbewust zijn. En zo zijn we meestal getrouwd. Tenminste, ik wel. Twee keer zelfs. En zo ben ik ook twee keer gescheiden.
Het goede nieuws is dat je partner in de relatie je leraar kan zijn en dat je, door je echt te verbinden met de ander, kunt groeien en je bewuster kunt worden van je tekorten, waardoor ze op kunnen lossen. Mij blijft het boeien. Ik wil blijven groeien in bewustzijn. En misschien trouw ik dan wel voor een derde keer…..

Geplaatst op 26 May 2015 door Wilma

<< Vorige ... 2 ... 4 ... 6 ... 8 ... 10 ... 12 ... 14 ... 16 ... 18 ... 20 ... 22 ... 24 ... 26 ... 28 ... 30 ... 32 ... 34 ... 36 ... 38 ... 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 Volgende >>

NVPA-geregistreerd
Vergoedingen mogelijk
Afspraak binnen 8 weken

Heb je nog vragen?

psycholoog Haarlem contact

Psycholoog Haarlem is aangesloten bij:
nvpa nederlands verbond psychologen en psychosociaal therapeuten

Deel mijn website: