Psycholoog Haarlem
telefoonnummer psycholoog haarlem 06 - 2732 5201
e-mailadres psycholoog haarlem info@psychologe-haarlem.nl
psycholoog Jansweg Haarlem Jansweg 40, 2011KN Haarlem
banner psycholoog Haarlem

Mijn blog

Hieronder vind je een overzicht van mijn meest recente blog berichten. Klik op een titel om het desbetreffende artikel te lezen. Voor een overzicht van alle door mij geplaatste blogberichten op deze website klik je hier.

22 Sep 2018 - Gemeenschapszin
Na het schrijven van mijn vorige blog realiseerde ik me vrij snel dat ik was geëindigd met een cliffhanger. Een soort van “en ze leefden nog lang en gelukkig” waarvan we inmiddels weten dat het dan pas interessant wordt. Want, hoe ziet die juiste persoon er dan eigenlijk uit? En hoe word je dat? En hoe ziet dat eruit als je al een relatie hebt, want daartoe beperk ik me vandaag.
In mijn praktijk zie ik momenteel heel wat jonge vrouwen die worstelen met relaties. Essentiële vragen in die worsteling zijn: Hoe weet ik dat hij de ware voor mij is? Hoe kan ik me openen als ik eigenlijk verliefd ben op een ander? Hoe krijg ik liefdevolle aandacht van mijn partner? Moet ik wel of niet bij hem blijven? Vindt hij mij wel leuk genoeg? Heeft hij ADHD of Asperger?
Waar ik ze in eerste instantie bij help is om de focus naar zichzelf te verleggen. Zorgen dat ze zelf het stuur weer in handen hebben. Daarbij is het belangrijk om in te zien dat Hij je niet gelukkig gaat maken en dat jij er niet bent om Hem gelukkig te maken. Dat klinkt misschien cru, maar waar het om gaat is, dat je vooral gelukkig zal worden van de verbinding die er tussen jullie is. Daarvoor zijn twee mensen nodig, je kan de ander niet aansturen, je kan alleen leren wat je zelf kan doen om die verbinding te bewerkstelligen en te verstevigen.
En dan? Als die focus verlegd is, waar ben je naar op weg als je de juiste persoon wil worden met wie het mogelijk is om een liefdevolle relatie te hebben. Ben je dan iemand die de ander altijd accepteert? Of ben je iemand die zichzelf altijd helemaal accepteert? Of ben je iemand die altijd positief is? Of iemand die altijd precies goed op de ander afgestemd is? Als dat zo was, dan zouden we pas aan een relatie kunnen beginnen als we verlicht zijn. Waar het wel om gaat is dat je bereid bent jezelf en de ander volledig te leren kennen en dat ook steeds in de relatie in te brengen. Niet loslaten en ook de dingen die moeilijk zijn voor jou of kwetsend voor de ander op een veilige manier inbrengen. Dat te leren vergt toewijding. Daarvoor is het belangrijk dat je jezelf en de ander heel serieus leert nemen. Dat alles er mag zijn, je liefde en enthousiasme, maar ook je ongemak, je angst, je boosheid, afwijzing en gekwetstheid. Dat niets een reden is om jezelf of de ander af te schrijven. Dan bouw je aan een relatie waarin vertrouwen en verbinding kan groeien.
Iemand die van dit proces haar levenswerk heeft gemaakt is Sue Johnson. De hoopvolle boodschap van haar theorie is dat liefde iets is waar we invloed op kunnen hebben en niet iets wat ons overkomt en dan ook zomaar weer verdwijnt. Liefde gaat over commitment en vertrouwen, zoals de titels van haar boeken weerspiegelen: “Hou me vast” en “Laat me niet los”. Een boodschap die we hard nodig hebben in deze tijd.
Geplaatst op 23 Jun 2015 door Wilma

<< Vorige ... 2 ... 4 ... 6 ... 8 ... 10 ... 12 ... 14 ... 16 ... 18 ... 20 ... 22 ... 24 ... 26 ... 28 ... 30 ... 32 ... 34 ... 36 ... 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 Volgende >>

NVPA-geregistreerd
Vergoedingen mogelijk
Afspraak binnen 8 weken

Heb je nog vragen?

psycholoog Haarlem contact

Psycholoog Haarlem is aangesloten bij:
nvpa nederlands verbond psychologen en psychosociaal therapeuten

Deel mijn website: