Psycholoog Haarlem
telefoonnummer psycholoog haarlem 06 - 2732 5201
e-mailadres psycholoog haarlem info@psychologe-haarlem.nl
psycholoog Jansweg Haarlem Jansweg 40, 2011KN Haarlem
banner psycholoog Haarlem

Mijn blog

Hieronder vind je een overzicht van mijn meest recente blog berichten. Klik op een titel om het desbetreffende artikel te lezen. Voor een overzicht van alle door mij geplaatste blogberichten op deze website klik je hier.

22 Sep 2018 - Gemeenschapszin
Aan inspiratie geen gebrek in zo’n blog-vrije-periode. Op vakantie geweest; thuis geweest zonder kinderen en met kinderen; gerelateerd met geliefde (en gezeild); en gerelateerd met kinderen én geliefde en soms zelfs met exen; tijd doorgebracht met “volwassen” zoon; veel boeken gelezen, de romans van Griet op den Beeck (prachtig!) en non-fictie over Toaisme en seks; ook één (LINDA)boek gelezen met een opmerkelijke titel: De vrouw die een jaar in bed ging liggen; en dan ook nog veel cultuur, belangrijke historie in een stad als Berlijn gezien; voor mijn gevallen moeder gezorgd; en veel vriendinnen gesproken. Een volle bron aan inspiratie. Onuitputtelijk (hoop ik).
Wat me het meest bezig hield als rode draad door alles heen, was, hoe moeilijk het is om geen concessies te doen. Concessies aan je partner, aan je kinderen, concessies aan jezelf en aan het leven.
Op vakantie met vier (bijna) volwassen individuen. Wat gaan we doen: blijven we thuis, blijven we in de buurt of gaan we naar de grote stad? Rijden we over de snelweg of gaan we binnendoor? Parkeren we hier al of rijden we nog verder door? Gaan we naar dit museum of lopen we liever nog een rondje? Het klinkt allemaal triviaal, maar deze kleine beslissingen kunnen een punt van discussie, ruzie of onvrede worden. Net zolang doorgaan tot iedereen tevreden is, zou erg veel tijd kosten, de meeste stemmen gelden is vaak met een even aantal ook tricky. Het is meestal degene die het hardst roept, het beste weet wat ie wel en niet wil, die de koers bepaalt. Maar helaas, zo iemand was er niet bij in ons gezelschap.
Dus onderweg naar Berlijn stelde ik voor dat we om de beurt een dag voor onze rekening zouden nemen, die we dan ook om de beurt goed voor zouden bereiden. Een voorstel dat ik ondersteunde en waarvan ik veronderstelde dat iedereen dat wel zou ondersteunen (eerste misser). Omdat niemand het voor die dag beter had voorbereid dan ik, was ik die dag de pineut (tweede misser). Ik had er niet écht voor gekozen en was dus niet in staat de koers uit te zetten en zwabberde van de ene wens naar de andere. En …..de andere dagen werden niet voorbereid door de anderen.
Een mooi voorbeeld van hoe het kan gaan. In relaties of op je werk doe je vaak concessies, je wijkt af van wat je precies wil, om de lieve vrede te bewaren, om op te schieten, om niemand tot last te zijn of om er niet voor uit te hoeven komen wat je echt wil, geen verantwoordelijkheid te nemen. We vinden dat heel normaal, maar uiteindelijk is de bron van dat gedrag je behoefte aan liefde en/of je angst voor afwijzing. Kiezen voor relaties waarin je geen concessies doet aan jezelf en aan het leven vergt een hele bewuste levenshouding, die je zomaar niet onder de knie hebt. Het kost tijd en vraagt aandacht. Tijd die je in je leven in moet bouwen. Als dat niet lukt, is het zeker een optie om een jaar in bed te gaan liggen. Het voordeel van bewust leven en relateren is dat je kan blijven stromen en dat je volledige potentieel aan liefde en energie beschikbaar blijft voor jezelf en de mensen om je heen. Precies dát wil ik en niet iets er tussen in.
Geplaatst op 18 Aug 2015 door Wilma

<< Vorige ... 2 ... 4 ... 6 ... 8 ... 10 ... 12 ... 14 ... 16 ... 18 ... 20 ... 22 ... 24 ... 26 ... 28 ... 30 ... 32 ... 34 ... 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 Volgende >>

NVPA-geregistreerd
Vergoedingen mogelijk
Afspraak binnen 8 weken

Heb je nog vragen?

psycholoog Haarlem contact

Psycholoog Haarlem is aangesloten bij:
nvpa nederlands verbond psychologen en psychosociaal therapeuten

Deel mijn website: