Psycholoog Haarlem
telefoonnummer psycholoog haarlem 06 - 2732 5201
e-mailadres psycholoog haarlem info@psychologe-haarlem.nl
psycholoog Jansweg Haarlem Jansweg 40, 2011KN Haarlem
banner psycholoog Haarlem

Mijn blog

Hieronder vind je een overzicht van mijn meest recente blog berichten. Klik op een titel om het desbetreffende artikel te lezen. Voor een overzicht van alle door mij geplaatste blogberichten op deze website klik je hier.

22 Sep 2018 - Gemeenschapszin
Nieuwsgierigheid en liefde
In het vakblad voor therapeuten las ik een tekst van Rainer Maria Rilke, die me raakte en aan het denken zette:

Maar vanaf het ogenblik dat het inzicht doorbreekt dat er zelfs tussen mensen die elkaar het meest nabij zijn oneindige afstanden blijven bestaan, kan er, naast elkaar, een prachtig bestaan groeien als zij erin slagen de afstanden tussen hen lief te hebben, zodat het mogelijk wordt, voor elk van hen, om de ander compleet met alle nuances te zien, afgetekend tegen een wijde lucht.

Meestal ontstaat het inzicht waar Rilke het over heeft niet en kiezen mensen voor andere oplossingen. Mensen die elkaar niet begrijpen nemen vaak teleurgesteld afstand “Zij begrijpt me toch niet”. Of ze kiezen ervoor te doen alsof de afstand er niet is door zichzelf aan te passen “Ik zeg maar ja, dan is er geen gedonder.” Of er blijft een hardnekkige strijd woeden om de ander te veranderen.
Vandaag in de trein was ik getuige van een mooi voorbeeld van dat tragische gebrek aan inzicht dat een enorme verwijdering oplevert. Achter mij hoorde ik regelmatig een meneer commentaar geven op alles wat er langs kwam. Ik merkte dat ik mij ongelofelijk ergerde en ik verwonderde me ook meteen over de mate waarin ik mij ergerde, ik zat niet eens in een stiltecoupé. Het werd me niet helemaal duidelijk of de man alleen was, dus ik keek even onbeschaamd (‘nieuwsgierig Aagje’) achterom. Ik zag een oudere man naast een jongere man zitten. Ik vermoedde dat het vader en zoon waren. Toen ik de situatie in kaart had gebracht begon ik beter te luisteren en veranderde mijn irritatie in nieuwsgierigheid. Ik hoorde de oudere man regelmatig iets zeggen en de jongere man bromde wat en af en toe moest hij heftig zijn keel schrapen. Ik vermoedde dat de zoon zich ook mateloos ergerde aan zijn vader en dat hij de moed niet had om er iets van te zeggen, waardoor er van alles in zijn keel vast ging zitten, het bleef letterlijk in zijn keel steken. De vader daarentegen ging in een soort kinderlijke simpelheid door met het benoemen van wat hij onderweg zag. Misschien in een poging, bedacht ik, zijn zoon aan de praat te krijgen, een reactie uit te lokken, de kloof te overbruggen. Toen ik weg liep, zocht ik oogcontact met de zoon om hem een blijk van medeleven te geven, maar hij keek beschaamd uit het raam.
Nieuwsgierigheid kan een nieuw perspectief bieden op de irritatie, teleurstelling, onvrede en schaamte, zodanig dat er inzicht in en acceptatie van de oneindige afstanden die er tussen ons bestaan, kan ontstaan. We kunnen onszelf met nieuwsgierigheid leren bezien in plaats van met veroordeling en als dat (steeds meer) lukt, kunnen we ook de ander, de meest nabije ander, met eenzelfde nieuwsgierigheid tegemoet treden. Oefenen kan altijd op minder nabije anderen! Als ik die nieuwsgierigheid voel, voel ik een lichte opwinding, een begeestering, een vol gevoel, de belofte van ontdekkingen. Deze nieuwsgierigheid staat aan het begin van de liefde waar Rilke over schrijft. Succes met oefenen!
Geplaatst op 01 Sep 2015 door Wilma

<< Vorige ... 2 ... 4 ... 6 ... 8 ... 10 ... 12 ... 14 ... 16 ... 18 ... 20 ... 22 ... 24 ... 26 ... 28 ... 30 ... 32 ... 34 ... 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 Volgende >>

NVPA-geregistreerd
Vergoedingen mogelijk
Afspraak binnen 8 weken

Heb je nog vragen?

psycholoog Haarlem contact

Psycholoog Haarlem is aangesloten bij:
nvpa nederlands verbond psychologen en psychosociaal therapeuten

Deel mijn website: