Psycholoog Haarlem
telefoonnummer psycholoog haarlem 06 - 2732 5201
e-mailadres psycholoog haarlem info@psychologe-haarlem.nl
psycholoog Jansweg Haarlem Jansweg 40, 2011KN Haarlem
banner psycholoog Haarlem

Mijn blog

Hieronder vind je een overzicht van mijn meest recente blog berichten. Klik op een titel om het desbetreffende artikel te lezen. Voor een overzicht van alle door mij geplaatste blogberichten op deze website klik je hier.

22 Sep 2018 - Gemeenschapszin
Vorige week dinsdag verscheen er geen blog van mijn hand. Misschien heeft (n)iemand het gemerkt, maar het kostte mij moeite om te besluiten dat het even uitgesteld moest worden. Ik had het geprobeerd er lagen maar liefst vier halve blogs, maar er was er niet één met genoeg potentie.
Wat was er aan de hand? Ik was in de war. En misschien ben ik dat nog steeds, maar nu weet ik waarover ik in de war ben en dat scheelt een hoop.
Ik probeerde te schrijven over relaties en hoe daar iets moois van te maken. De verwarring ging over veilig verbinden versus je eigen spirituele pad volgen, het gezin als veilige plek om liefdevol op te groeien versus vrije relatievormen en spiritueel scheiden, het ging over de focus op samenblijven versus totale openheid in de verwachtingen naar elkaar en het ging en gaat over de keuze tussen getemde tantra of wilde tantra. Ofwel over de vraag: gaat het op deze aardbol om zo prettig mogelijk samenleven of om zelfrealisatie.
Het meest interessante aan mijn verwarring is dat het voor mij dan lijkt of, als ik voor het één kies, het andere niet kan, dat het één het andere uitsluit. Maar dat klopt niet, heb ik in de afgelopen week ontdekt. Dat geldt wel de ene kant op: als ik kies voor veiligheid dan is zelfrealisatie niet mijn pad, maar andersom geldt het niet, dat als ik kies voor zelfrealisatie dat mijn wereld dan onveilig wordt, dat voor altijd samen blijven geen optie meer is, dat het gezin voorgoed failliet is enzovoort. Mijn verlangen naar zelfrealisatie is groot, maar mijn verlangen naar veiligheid is er ook. En ja, ik heb k al veel veiligheid losgelaten, gewoon omdat het moest, maar ik hou er nog steeds van.
Ik las er de laatste tijd veel over (misschien te veel). Jan Geurtz zegt in Bevrijd door liefde bijvoorbeeld: “Zo is het dus beslist niet verboden om je veilig te voelen bij je partner, of de ander te gebruiken als steun of troost. Het is wel belangrijk dat je je daar bewust van bent en de ander eerst vraagt of je even op hem of haar mag leunen. Je laat dan zien dat je de aandacht van de ander niet als vanzelfsprekend beschouwt maar heel erg waardeert.” Het nieuwe boek van Ingeborg Bosch , Onze Liefde, legt uit dat onze behoefte aan een ondersteunende partner wordt veroorzaakt door een niet geheeld separatietrauma in het verleden. Door daar eerst zelf voor te zorgen en er daarnaast met je (betrouwbare) partner over in gesprek te gaan, kan je jezelf helen.
Kortom, wat doe ik met mijn behoefte aan veiligheid als ik van plan ben voor het pad van zelfrealisatie te kiezen? Dan kan ik me bewust zijn van die behoefte, haar erkennen en doorgronden, me toe-eigenen en niet uitprojecteren, er zelf verantwoordelijk voor blijven, voelen welke eenzaamheid en welk trauma eronder zit en haar op den duur los laten. Dit alles kan ik doen in contact met mijn partner, zonder hem ergens verantwoordelijk voor te stellen. En dat hele proces noemen we dan zelfrealisatie, zodat ik, door me bezig te houden met mijn behoefte aan veiligheid vanzelf werk aan mijn eigen realisatie. Verwarring opgelost
Geplaatst op 06 Oct 2015 door Wilma

<< Vorige ... 2 ... 4 ... 6 ... 8 ... 10 ... 12 ... 14 ... 16 ... 18 ... 20 ... 22 ... 24 ... 26 ... 28 ... 30 ... 32 ... 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 Volgende >>

NVPA-geregistreerd
Vergoedingen mogelijk
Afspraak binnen 8 weken

Heb je nog vragen?

psycholoog Haarlem contact

Psycholoog Haarlem is aangesloten bij:
nvpa nederlands verbond psychologen en psychosociaal therapeuten

Deel mijn website: