Psycholoog Haarlem
telefoonnummer psycholoog haarlem 06 - 2732 5201
e-mailadres psycholoog haarlem info@psychologe-haarlem.nl
psycholoog Jansweg Haarlem Jansweg 40, 2011KN Haarlem
banner psycholoog Haarlem

Mijn blog

Hieronder vind je een overzicht van mijn meest recente blog berichten. Klik op een titel om het desbetreffende artikel te lezen. Voor een overzicht van alle door mij geplaatste blogberichten op deze website klik je hier.

22 Sep 2018 - Gemeenschapszin
In mijn leven leerde ik veel over het fenomeen verliefd zijn. Ik werd er ruim van voorzien en kon het daardoor ook goed bestuderen. Ik werd daarbij gelukkig geholpen door mensen die ervoor doorgeleerd hadden. Toen ik op mijn 29e voor de tweede keer echt heftig en wederkerig verliefd was, sprak ik een tijd met een psychoanalyticus. Wat ik me nog goed herinner is dat hij verliefdheid een psychose noemde. Woest was ik, hoe durfde hij mijn gevoel zo onderuit te halen. Ik was te boos om door te kunnen vragen wat hij er nu echt mee bedoelde en zo bleef het in mijn geest doorsudderen. Later toen ik heftig en onbeantwoord verliefd was, werd ik door een andere therapeute bijgestaan en kwam ik tot de conclusie dat er in mij een klein meisje hunkerde naar aandacht . Ook probeerde ik van alles te weten te komen uit boeken over de liefde en bij Deepak Chopra las ik dat de kracht van de verliefdheid iets zegt over de hoeveelheid liefde die erin je is. Ik vond dat prachtig en hoopvol, maar ik las ook dat we in onze liefdesrelaties gegijzeld zijn door een romantisch misverstand (Jan Drost).
Misschien worden hiermee de vragen uit mijn vorige blog al enigszins beantwoord, maar jullie popelen natuurlijk om ze precies te horen.
De antwoorden op de eerste vraag, op welke eigenschappen van je partner je verliefd werd, weerspiegelen direct de behoeften die je als kind had, waaraan niet voldaan werd. De partner moet als het ware het gat in je ziel opvullen. Het gaat dus om een gat dat ontstaan is in de kinderjaren en waarvan we denken dat het in het nu op te vullen is, wat onmogelijk is.
De antwoorden op de vraag aan welke eigenschappen je nu een hekel hebt van je partner gaan over de verdrongen kinderrealiteit. Die realiteit zal overal om ons heen weerspiegeld worden net zo lang tot wij het in onszelf hebben geheeld.
De antwoorden op de vraag hoe je zelf gezien wil worden, zeggen alles over de normen en waarden die je van je ouders hebt meegekregen. Het gaat hier over zowel directe als indirecte boodschappen die onze ouders ons gaven over hoe we verondersteld werden te zijn.
De antwoorden op de laatste vraag over hoe je absoluut niet gezien wil worden, zijn een directe afspiegeling van de negatieve signalen die je kreeg over hoe je ouders dachten dat je echt was. Kinderen krijgen regelmatig veroordeling van hun ouders (en broertjes en zusjes) te horen en dat gebeurt zelfs als ouders dat niet willen, ook zij zijn weer een product van hun eigen opvoeding en tijdgeest.
Dus het klopt dat we hopeloos verliefd zijn, want de hoop dat je partner je nu gaat geven wat jij vroeger gemist hebt, is ijdele hoop. Maar er is wel hoop als je in staat bent om je blik om te keren, naar jezelf, en te voelen wat er onder de verliefdheid, de boosheid of ‘het je best doen’ zit, dan kan je jezelf en je partner (weer terug)vinden.
Want Liefde ligt te wachten onder al deze beschermingen, aannames en pijn tot jij haar bevrijdt. En als je haar kan voelen, opent je hart en voel je wie je echt bent.
(Voor een uitgebreidere uitleg van de antwoorden verwijs ik naar het boek van Ingeborg Bosch , Onze liefde.)
Geplaatst op 03 Nov 2015 door Wilma

<< Vorige ... 2 ... 4 ... 6 ... 8 ... 10 ... 12 ... 14 ... 16 ... 18 ... 20 ... 22 ... 24 ... 26 ... 28 ... 30 ... 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 Volgende >>

NVPA-geregistreerd
Vergoedingen mogelijk
Afspraak binnen 8 weken

Heb je nog vragen?

psycholoog Haarlem contact

Psycholoog Haarlem is aangesloten bij:
nvpa nederlands verbond psychologen en psychosociaal therapeuten

Deel mijn website: