Psycholoog Haarlem
telefoonnummer psycholoog haarlem 06 - 2732 5201
e-mailadres psycholoog haarlem info@psychologe-haarlem.nl
psycholoog Jansweg Haarlem Jansweg 40, 2011KN Haarlem
banner psycholoog Haarlem

Mijn blog

Hieronder vind je een overzicht van mijn meest recente blog berichten. Klik op een titel om het desbetreffende artikel te lezen. Voor een overzicht van alle door mij geplaatste blogberichten op deze website klik je hier.

22 Sep 2018 - Gemeenschapszin
“Ik hou van mij”, Harrie Jekkers zong erover:

Ik hou van .. mij, hoor je nooit zingen, ik hou van mij, wordt nooit gezegd, maar ‘ik hou van mij', ga ik toch zingen, want ik hou van mij, van mij alleen en ik meen het echt.
We hadden het er vrijdag in de ‘scheidingsgroep’ over, dat het zo belangrijk is om van jezelf te houden. Dat deed me ook denken aan een vriend die ooit na zijn scheiding vertelde dat hij alsmaar moest huilen en zich heel diep in de put voelde en dat dat al maanden duurde. Totdat hij op een gegeven moment zichzelf zag lopen in de weerspiegeling van een winkelruit en hij een enorme compassie voor zichzelf voelde. Vanaf dat moment ging het bergopwaarts en kwam er een bodem onder het verdriet, wat bodemloos gevoeld had. Een mooi beeld, een hele diepe put die als bodem compassie heeft.
Vannacht experimenteerde ik er zelf mee. Ik kon niet slapen (drukke vrouw in de overgang) en ik stelde me voor dat ik liefde naar mezelf stuurde. Ik doe vaak soortgelijke dingen; me op mijn lichaam concentreren; aanwezig zijn bij het gevoel in mijn lichaam; al mijn spieren langs lopen en ontspannen; maar door mijn voornemen om het liefde te laten zijn, voelde het deze keer anders. Ik zei in mezelf dat ik van mij hield, en streelde mezelf in gedachten en opende mijn hart voor mezelf. Ik voelde me al snel diep ontspannen en er kwam een geluksgevoel over me heen, waardoor ik me binnen een mum van tijd overgaf aan de slaap.
Het liedje van Harrie inspireert daarbij. Het geeft je ‘toestemming’ om de liefde die er in je is in eerste instantie naar jezelf te laten stromen. Als ik het beluister, hoor ik er bemoediging in. Soms ook hoor ik andere dingen, die me bekend voor komen. Hij zingt bijvoorbeeld: ‘ik ben gewoon de leukste’ en wat mij betreft neemt ie daar een verkeerde afslag (misschien omwille van het metrum). De leukste ben je namelijk alleen in vergelijking met anderen en als je van jezelf houdt precies zoals je bent, dan doet het er helemaal niet toe of iemand anders leuker, intelligenter, succesvoller, slanker of wat dan ook is. Jij bent gewoon jij en jij bent het waard om van gehouden te worden. Als je zegt dat je de overtreffende trap van iets bent, probeer je je minderwaardigheidsgevoelens te overdekken. Misschien heb je ooit het idee gekregen dat je niet goed genoeg was voor belangrijke mensen in je leven. Moest je je op allerlei manieren proberen te onderscheiden door beter, leuker, slimmer of mooier te zijn dan de rest, zodat ze toch trots op je zouden zijn. Maar trots is geen liefde, trots stelt voorwaarden en liefde niet. Het is fijn om trots op jezelf te zijn, omdat je iets voor elkaar hebt gekregen wat je misschien nooit had durven dromen, maar het is niet gelijk aan liefde. Liefde is er gewoon, op de bodem van jouw put.
Geplaatst op 17 Nov 2015 door Wilma

<< Vorige ... 2 ... 4 ... 6 ... 8 ... 10 ... 12 ... 14 ... 16 ... 18 ... 20 ... 22 ... 24 ... 26 ... 28 ... 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 ... Volgende >>

NVPA-geregistreerd
Vergoedingen mogelijk
Afspraak binnen 8 weken

Heb je nog vragen?

psycholoog Haarlem contact

Psycholoog Haarlem is aangesloten bij:
nvpa nederlands verbond psychologen en psychosociaal therapeuten

Deel mijn website: