Psycholoog Haarlem
telefoonnummer psycholoog haarlem 06 - 2732 5201
e-mailadres psycholoog haarlem info@psychologe-haarlem.nl
psycholoog Jansweg Haarlem Jansweg 40, 2011KN Haarlem
banner psycholoog Haarlem

Mijn blog

Hieronder vind je een overzicht van mijn meest recente blog berichten. Klik op een titel om het desbetreffende artikel te lezen. Voor een overzicht van alle door mij geplaatste blogberichten op deze website klik je hier.

22 Sep 2018 - Gemeenschapszin
Grappig. Terwijl ik drie keer het woord tijd opschrijf realiseer ik me dat ik veel vaker “druk, druk, druk” hoor. Typisch iets van deze tijd, dat er te weinig tijd is, dat er te veel moet in te weinig tijd. Moet, moet, moet. Maar is dat eigenlijk wel zo? Wat moet er eigenlijk echt? Ik denk dat dat een belangrijke vraag is die mensen zich misschien te weinig stellen. Waar wil jij je tijd nou eigenlijk echt aan besteden? Als je terugkijkt, ben je dan tevreden over waar je je tijd tot nu toe aan besteed hebt?
De Dalai Lama zegt op een foto op Facebook: “Wat me het meest verbaast aan de Westerse mens is dat hij zijn gezondheid opoffert om veel geld te verdienen. Vervolgens offert hij het geld weer op om zijn gezondheid te herstellen. En dan is hij weer zo bezorgd over de toekomst dat hij niet geniet van het heden, met als gevolg dat hij niet in het heden, maar ook niet in de toekomst leeft. Hij leeft alsof hij nooit zal sterven en hij sterft terwijl hij nooit geleefd heeft.”
Leven alsof je nooit zal sterven. De Westerse mens doet daar iets paradoxaals. Want hij maakt zich erg druk, werkt heel hard, alsof zijn leven er vanaf hangt, maar tegelijkertijd realiseert hij zich niet dat de hoeveelheid tijd die hij heeft eindig is. Dat hij er misschien wel veel zorgvuldiger, veel kieskeuriger mee om zou moeten gaan. Ik sprak daar eens over met een vriend, wiens vader op 44-jarige leeftijd al was overleden. Hij was er van overtuigd dat je met je eigen eindigheid in zicht heel snel moest leven, zodat je er alles uit kon halen. Ik daarentegen, ben ervan overtuigd dat je juist langzaam moet leven, langzaam en bewust omdat je anders het leven niet kunt beleven. Dat er regelmatig tijd moet zijn om met een kopje thee uit het raam te kijken.
Gerhard Horman schrijft daarover in het Nieuwe Nietsdoen en in de Omgekeerde Werkweek. Hij houdt een pleidooi voor minder werken vanaf een bepaalde leeftijd, afbouwen vanaf een jaar of veertig. We zorgen dat ons huis afbetaald is, kopen niets wat we niet kunnen afbetalen en rond ons zestigste werken we nog maar twee dagen, zodat we genoeg tijd over hebben voor mantelzorgbehoevende ouders en kleinkinderen. Wat mij betreft wordt het inderdaad tijd om werk en daarmee geld verdienen, van het voetstuk af te halen. In deze tijd van zorgen over het milieu en onze veiligheid hebben we misschien veel meer aan elkaar als we tijd en aandacht hebben, dan wanneer we het druk en veel geld hebben. Als we het allemaal eens een tandje lager zouden doen, dan zou er meer tijd zijn voor onszelf en voor onze dierbaren, we zouden minder ziek en burn-out zijn, we zouden misschien niet naar een relatietherapeut hoeven of gaan scheiden omdat we langs elkaar heen leven, we zouden wat minder geld hebben te besteden, waardoor we minder consumeren en dus minder belastend zijn voor het milieu en zo kan ik nog wel even doorgaan. Meer tijd, reflectietijd, recuperatietijd, luistertijd, knuffeltijd, trage tijd. Tijd, tijd, tijd.
Geplaatst op 01 Dec 2015 door Wilma

<< Vorige ... 2 ... 4 ... 6 ... 8 ... 10 ... 12 ... 14 ... 16 ... 18 ... 20 ... 22 ... 24 ... 26 ... 28 ... 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 ... 51 Volgende >>

NVPA-geregistreerd
Vergoedingen mogelijk
Afspraak binnen 8 weken

Heb je nog vragen?

psycholoog Haarlem contact

Psycholoog Haarlem is aangesloten bij:
nvpa nederlands verbond psychologen en psychosociaal therapeuten

Deel mijn website: