Psycholoog Haarlem
telefoonnummer psycholoog haarlem 06 - 2732 5201
e-mailadres psycholoog haarlem info@psychologe-haarlem.nl
psycholoog Jansweg Haarlem Jansweg 40, 2011KN Haarlem
banner psycholoog Haarlem

Mijn blog

Hieronder vind je een overzicht van mijn meest recente blog berichten. Klik op een titel om het desbetreffende artikel te lezen. Voor een overzicht van alle door mij geplaatste blogberichten op deze website klik je hier.

22 Sep 2018 - Gemeenschapszin
Ze komen er weer aan, de feestdagen. De dagen waarop het ineens heel erg duidelijk wordt dat je je eenzaam voelt, dat je gezin je gezin niet meer is, dat je niet naar je ouders kunt, omdat ze met hun nieuwe lief op vakantie zijn of niet meer bij elkaar wonen, maar met anderen die je vreemd zijn. De nieuwe realiteit, de realiteit van gebroken relaties, stiefgezinnen en extended family.
Ik kom het allemaal tegen. De vader die bij de familie van zijn nieuwe vriendin kerst gaat vieren , waar de kinderen (jong volwassen) niet heen willen. De student die liever kerst viert met andere gelijkgestemden (kinderen van gescheiden ouders) omdat vader met nieuwe vrouw naar het buitenland is, moeder alleen thuis, en hij zich bij de ex-stiefvader niet welkom voelt. Oma die al jaren gescheiden van haar man, haar kinderen nooit tegelijk over de vloer krijgt, omdat de kleinkinderen de helft van de tijd bij de ex zijn. De wensmoeder die vroeg in de morgen van tweede kerstdag zoonlief van drie aflevert op het vliegveld aan de wensvader, zodat hij met de telg naar zijn familie kan vliegen.
Het is de realiteit van alle dag. Voor veel mensen en kinderen zijn de families en gezinnen patchworkfamilies geworden of met een ander mooi woord extended families. Er zijn mensen die het bejubelen en die blij zijn af te zijn van de druk die uitging van het kerngezin. De afgelopen jaren zag ik inderdaad genoeg mensen in mijn praktijk die gewoon met kerst naar pap en mam konden, maar er ongelofelijk tegenop zagen, omdat ze móesten en omdat dat de plek was waar alles stil was blijven staan en zij niet uit hun oude keurslijf konden breken. Dus ook het kerngezin heeft zo zijn beperkingen, maar toch……..
Toch doet het pijn, voel ik heimwee, weemoed, verdriet. In mijn hoofd zijn alle familie(gezins)bijeenkomsten warm en gezellig en wil ik terug naar tijden van weleer. Ik wil een warm thuis zijn, waar kinderen met kerst zich altijd welkom weten, ik wil me omringd voelen met geliefden en vertrouwdheid, geborgenheid. Ik wil met kerst vanzelfsprekend op bezoek bij een vader en moeder die samen blij oud zijn geworden en dat uitstralen naar de wereld. Ik wil met kerst op bezoek met mijn hele gezin.
En dat kan niet meer, dat is de realiteit, de nieuwe realiteit voor velen. Relaties komen en gaan. Al begin jaren 90 kwam sociologe Iteke Weeda met de term seriële monogamie. In een artikel uit april 2008 zegt zij: ‘Over honderd jaar is het heel gewoon om mensen liefdevol los te laten en je eigen weg te gaan. We gaan steeds vaker mensen in ons hart meenemen, en dat is heel waardevol voor je eigen ontwikkeling.’
‘Mmmm’, hoor ik mezelf brommen, en voor de ontwikkeling van de kinderen dan? Leren zij liefde en voelen zij geborgenheid op die manier? Ik weet het niet. Maar het is onvermijdelijk en ook mooi wat Iteke schrijft. En het is duidelijk dat het tijd kost (100 jaar), tijd om dat te leren. Tijd om te kunnen accepteren dat het kerngezin van voorbijgaande aard is in de geschiedenis van relatievormen. Tijd om nieuwe vormen te smeden waarin wij onze kinderen kunnen opvoeden. Tijd om te rouwen en het oude los te laten en het nieuwe te omarmen. Want zonder rouw geen acceptatie, geen aanvaarding en geen liefdevol loslaten of in het hart meenemen.
Misschien is het goed om met kerst eerst een kopje tranenthee te drinken (een potje huilen mag ook), zodat de liefde daarna vol kan stromen. Prettige feestdagen gewenst!
Geplaatst op 15 Dec 2015 door Wilma

<< Vorige ... 2 ... 4 ... 6 ... 8 ... 10 ... 12 ... 14 ... 16 ... 18 ... 20 ... 22 ... 24 ... 26 ... 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 ... 50 ... Volgende >>

NVPA-geregistreerd
Vergoedingen mogelijk
Afspraak binnen 8 weken

Heb je nog vragen?

psycholoog Haarlem contact

Psycholoog Haarlem is aangesloten bij:
nvpa nederlands verbond psychologen en psychosociaal therapeuten

Deel mijn website: