Psycholoog Haarlem
telefoonnummer psycholoog haarlem 06 - 2732 5201
e-mailadres psycholoog haarlem info@psychologe-haarlem.nl
psycholoog Jansweg Haarlem Jansweg 40, 2011KN Haarlem
banner psycholoog Haarlem

Mijn blog

Hieronder vind je een overzicht van mijn meest recente blog berichten. Klik op een titel om het desbetreffende artikel te lezen. Voor een overzicht van alle door mij geplaatste blogberichten op deze website klik je hier.

22 Sep 2018 - Gemeenschapszin

YinYang is in ons dagelijks bestaan een steeds meer ingeburgerd begrip geworden.
De betekenis lijkt over het algemeen bekend en het symbool spreekt voor zichzelf. Er worden vormen van yoga aangeboden die YinYoga of YinYangYoga genoemd worden. Kenmerkend is dan dat de YinYoga met verstilde houdingen werkt en de Yang staat voor dynamiek en actie. Zo is Yin onder andere vrouwelijk en staat Yang voor mannelijk. Bovendien is zichtbaar in het symbool dat de twee onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en om elkaar heen tollen. Dat het één niet bestaat zonder het ander en dat niets volledig yin of yang is. Het gaat dus over tegenstellingen die feitelijk complementair zijn. Het yinyangsymbool staat voor de Tai Chi, de universele levenskracht. De voortdurende uitwisseling tussen deze twee geeft leven aan alles.
Een aantal van die yin-yang ‘tegenstellingen’ zijn vrouwelijk -mannelijk, aarde-hemel, schaduwzijde-zonzijde, maan-zon, dood-leven, binnen-buiten, stilte -beweging, ontvangen-scheppen.

Oud en Nieuw is ook zo’n tegenstelling die complementair is. Afgelopen Oud en Nieuw waren mijn lief en ik samen-alleen. Dat wil zeggen, zonder kinderen, maar met z’n tweeën. We namen het besluit om een YinYang structuur te doen. Tijdens onze tantrajaartraining leerden we de regels van deze structuur. Het houdt in dat je een tijd afspreekt en dat je binnen die tijd, de tijd eerlijk verdeelt en afspreekt wie de Yin en wie de Yang is en dit wissel je eerlijk af. In ons geval was dat na enig overleg, vier keer drie uur en twee keer twee uur, ik mocht beginnen als Yang. De Yang mag zich helemaal aan zijn/haar eigen verlangen wijden en de Yin is dienstbaar ten opzichte van dat verlangen. Dus stel dat ik, als Yang, zin heb in beschuit met aardbeien en het is niet in huis, dan zal ik moeten bedenken of ik dan wil dat de Yin die gaat halen, zonder mij, of met mij of dat ik af zie van mijn verlangen. Als ik graag gemasseerd wil worden, mag ik vragen aan de Yin of hij dat voor mij wil doen. Mijn uitdaging is om heel dicht bij mijn eigen verlangen te blijven en dat ook heel precies naar de ander te verwoorden. De uitdaging van de Yin is om er helemaal voor de ander te zijn, zonder te oordelen, in te vullen of wat dan ook. Wel mag de Yin verzoeken die hij echt niet kan/wil inwilligen, weigeren.

Het werd een fijne Oud en Nieuw, waarin zowel Yin als Yang vertegenwoordigd waren. Ik verlangde naar binnen, hij naar buiten, ik verlangde naar reflectie (waarin ook ruimte was voor beiden voor het verdriet van samen-alleen, zonder kinderen en andere geliefden), hij naar actie, ik verlangde naar Scrabble, hij naar vuurpijlen, ik verlangde naar intimiteit, hij naar een ritueel en ook verlangde hij naar verbinden en ik naar lekker eten maken, hij naar ontvangen en ik naar leiden. En zo vulden we elkaar prachtig aan en kwamen we, mede door de verlangens van de ander, volledig aan onze trekken. Want hoewel we als vrouw vaak vrouwelijke verlangens hebben en als man mannelijke, voelen we ons meer gevoed en heel, als ook de andere kant geleefd kan worden. Dus dat er ruimte is voor de mannelijk kant in ons als vrouw en andersom. In een evenwichtige relatie kan je elkaar dat geven en je kunt het in jezelf voeden (ook als je alleen bent). Zodat jij zelf steeds meer zowel Yin als Yang kunt zijn en leven, waardoor je de ander en jezelf vanuit een besef van volheid lief kan hebben. Een vol nieuw jaar gewenst!Geplaatst op 12 Jan 2016 door Wilma

<< Vorige ... 2 ... 4 ... 6 ... 8 ... 10 ... 12 ... 14 ... 16 ... 18 ... 20 ... 22 ... 24 ... 26 ... 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 ... 49 ... 51 Volgende >>

NVPA-geregistreerd
Vergoedingen mogelijk
Afspraak binnen 8 weken

Heb je nog vragen?

psycholoog Haarlem contact

Psycholoog Haarlem is aangesloten bij:
nvpa nederlands verbond psychologen en psychosociaal therapeuten

Deel mijn website: