Psycholoog Haarlem
telefoonnummer psycholoog haarlem 06 - 2732 5201
e-mailadres psycholoog haarlem info@psychologe-haarlem.nl
psycholoog Jansweg Haarlem Jansweg 40, 2011KN Haarlem
banner psycholoog Haarlem

Mijn blog

Hieronder vind je een overzicht van mijn meest recente blog berichten. Klik op een titel om het desbetreffende artikel te lezen. Voor een overzicht van alle door mij geplaatste blogberichten op deze website klik je hier.

22 Sep 2018 - Gemeenschapszin
Mijn Indiase (youtube)Goeroe krijgt tijdens een bijeenkomst een vraag voorgelegd, of er een ‘soulmate’ is voor iedereen. Hij herhaalt de vraag vol verbazing, ‘vraag je me dat echt?’, en begint dan heel hard te lachen. Hij legt uit dat het lichaam, de geest en emoties misschien een maatje nodig hebben, maar dat de ziel zonder grenzen is en daardoor niet in staat om te paren en er bovendien geen behoefte aan heeft. ‘Het gaat erom dat je totaal eerlijk naar jezelf bent’, zegt hij. ‘De meeste dingen die in de wereld worden geromantiseerd, betekenen helemaal niets. Het is de kunst om van het simpele proces van het leven te genieten. Als je niet te veel ophangt aan je relatie en beseft dat je nog behoeftes hebt op emotioneel en lichamelijk gebied, dan ben je eerlijk naar jezelf en dan zal je steeds minder afhankelijk zijn voor je geluk van een relatie en vrijer worden ‘.

Ergens in mijn twintiger jaren wilde ik een boek schrijven en kwam ik niet verder dan de titel (wat wel vaker gebeurde): Huwelijk of Hartstocht. Ik worstelde met mijn eigen relatie waarin meer veiligheid was dan passie en ik vroeg me af hoe een relatie dan toch eigenlijk bedoeld was. Ging ik naar de bioscoop voor de legendarische film Pretty Woman met mijn veilige lief, dan was ik uren daarna nog aan het huilen over waarom mij dat niet was overkomen. Een relatie verder was ik er aan de start nog hevig van overtuigd dat ik de ware gevonden had. Toen 29 jaar, stond ik tijdens een kerstdiner met een ouder theatergezelschap op om dit te melden: ‘Ik geloof dat echte liefde bestaat’, zei ik. Om mij heen zag ik honende gezichten en hoorde ik cynisch gelach. Naarmate de tijd verstreek werd hard werken aan de relatie het motto. Liefde moet je leren, je moet je best doen om van elkaar te blijven houden. En natuurlijk wilde ik dat mijn partner dat ook deed, hard aan de relatie werken. Inmiddels geloofde ik dat het meer om de toewijding ging dan om de liefde, ik deed heel hard mijn best.

In het boek over relaties van Ingeborg Bosch kom ik weer de term zielsverwant tegen en de meestal zo wetenschappelijk onderlegde dame begint zelfs over twinflames. Zo komt ze met een diagnostische test waarmee je kunt ontdekken of jij en je partner op zielsniveau verbonden zijn. Een paar willekeurige stellingen waar je een cijfer van 1 tot 10 aan moet geven: Samenzijn is onze favoriete tijdsbesteding; We sturen elkaar voortdurend sms berichten; Als ik zonder haar zou moeten leven zou mijn hart breken. Ik weet niet wat ik daarvan moet denken. Te vaak zie ik, wanneer mensen deze stellingen 10 punten geven, dat er een gebrek is aan zelfliefde, een gebrek aan zorg voor de eigen emoties of met nog andere woorden: men zet het eigen gekwetste kind bij de ander op schoot.

Inmiddels zijn er door mijn eigen relatieloopbaan wel wat vragen over relaties beantwoord. Toewijding is een belangrijk ingrediënt. Passie misschien, maar niet noodzakelijk, het gaat uiteindelijk om mijn liefde, mijn eigen open hart. Dus of mijn zielsverwant nu wel of niet bestaat, ik luister naar mijn Indiase Goeroe en ben zo eerlijk mogelijk naar mezelf, over mezelf en mijn behoeftes. En ik merk dat dat er toe leidt dat mijn relaties met anderen steeds liefdevoller en vrijer worden. Niet als bij toverslag, maar stapje voor stapje.


Geplaatst op 02 Feb 2016 door Wilma

<< Vorige ... 2 ... 4 ... 6 ... 8 ... 10 ... 12 ... 14 ... 16 ... 18 ... 20 ... 22 ... 24 ... 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 ... 48 ... 50 ... Volgende >>

NVPA-geregistreerd
Vergoedingen mogelijk
Afspraak binnen 8 weken

Heb je nog vragen?

psycholoog Haarlem contact

Psycholoog Haarlem is aangesloten bij:
nvpa nederlands verbond psychologen en psychosociaal therapeuten

Deel mijn website: