Psycholoog Haarlem
telefoonnummer psycholoog haarlem 06 - 2732 5201
e-mailadres psycholoog haarlem info@psychologe-haarlem.nl
psycholoog Jansweg Haarlem Jansweg 40, 2011KN Haarlem
banner psycholoog Haarlem

Mijn blog

Hieronder vind je een overzicht van mijn meest recente blog berichten. Klik op een titel om het desbetreffende artikel te lezen. Voor een overzicht van alle door mij geplaatste blogberichten op deze website klik je hier.

22 Sep 2018 - Gemeenschapszin
Ze zit tegenover me in de stoel en vertelt. Ze is nog jong, begin 20, en heeft net een kortstondige heftige relatie achter de rug. Ze staat voor zijn deur te aarzelen of ze aan zal bellen. Ze hebben afgesproken dat ze nog wat spullen terug zal brengen, maar ze durft niet naar binnen. Uiteindelijk vat ze moed. Bovengekomen ziet ze hem zitten, hij staat niet op, heeft een kille blik in zijn ogen. Ze merkt dat ze ook koud wordt, verstijft en leest in zijn ogen de boodschap: ‘rot op’. De woorden sterven in haar mond, het lukt haar niet om hem te vragen, ‘waarom?’.

Angst voor afwijzing, kennen we het niet allemaal? In de intieme liefdesrelatie, maar ook in het gewone sociale verkeer. Soms houdt het je in de greep en belemmert het je in je bewegingsvrijheid. Of het houdt je af van een reactie die bepalend is voor het verdere verloop van het contact. Hoe langer je wacht met reageren, hoe moeilijker het wordt. Je bent gevangen geraakt in je eigen web van angst. Dan lijken er nog maar een paar mogelijkheden; vluchten, weglopen; vechten, boos worden, omdat die ander jou gevangen houdt of niet bewegen, (emotioneel ) bevriezen.

Angst is een bijzonder onaangenaam gevoel in je lijf voor iets dat nog niet gebeurd is, voor iets dat volgens jou in de toekomst zal gebeuren. Het is een signaal van ons systeem dat er een gevaar dreigt. Het idee dat je hebt over de toekomst is gebaseerd op ervaringen uit het verleden. Maar over de toekomst is niets met zekerheid te zeggen. Als je maar genoeg ervaringen met afwijzing hebt gehad, (en vaak zijn de vroegste ervaringen het meest bepalend) ga je geloven dat het de volgende keer ook wel weer zal gebeuren. Je wapent je tegen de afwijzing, je zet als het ware prikkeldraad rond je hart, de angst fungeert als prikkeldraad. Je hebt de overtuiging dat een afwijzing zeker zal volgen en dat dat het ergste is wat je kan overkomen.

Ik vraag haar wat ze gedaan zou hebben als ze zich niet had laten bevriezen door zijn blik. ‘Dan was ik bij hem gaan zitten en had ik hem gekust’, zegt ze onomwonden. Ik merk dat ik zelf een beetje schrik van het gebrek aan voorzichtigheid (hij had immers de relatie beëindigd), maar wat een ander scenario was het dan geweest! Wat zou ieders leven er anders uit zien als we ons niet lieten bepalen door het afwijzende gedrag van de ander. Misschien was de jongeman alsnog gesmolten, misschien ook niet, maar het eind was in elk geval nog open. En het hart van de jonge vrouw ook.

Ook ik kijk in mijn eigen leven naar hoe ik mijn gedrag laat bepalen door het gedrag en de reactie van anderen. Het is nog niet makkelijk om die reactie bij de ander te laten en steeds maar weer bij mezelf te rade te gaan wat ik zelf wil. Wel helpt het me om me te verplaatsen in de ander en uit te gaan van de mogelijke pijn van de ander. We zijn allemaal mensen en de ander kan zich net zo goed gekwetst voelen als ik. De ‘afwijzende’ reactie van de ander is ook een bescherming tegen pijn. Als ik me daarvan bewust blijf dan hoef ik me niet terug te trekken of te bevriezen, maar kan ik uitreiken als ik dat wil, terwijl ik raakbaar blijf. De angst voor afwijzing kan ik misschien dan nog wel voelen, maar het bepaalt mijn handelen niet meer.
Geplaatst op 23 Feb 2016 door Wilma

<< Vorige ... 2 ... 4 ... 6 ... 8 ... 10 ... 12 ... 14 ... 16 ... 18 ... 20 ... 22 ... 24 ... 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 ... 47 ... 49 ... 51 Volgende >>

NVPA-geregistreerd
Vergoedingen mogelijk
Afspraak binnen 8 weken

Heb je nog vragen?

psycholoog Haarlem contact

Psycholoog Haarlem is aangesloten bij:
nvpa nederlands verbond psychologen en psychosociaal therapeuten

Deel mijn website: