Psycholoog Haarlem
telefoonnummer psycholoog haarlem 06 - 2732 5201
e-mailadres psycholoog haarlem info@psychologe-haarlem.nl
psycholoog Jansweg Haarlem Jansweg 40, 2011KN Haarlem
banner psycholoog Haarlem

Mijn blog

Hieronder vind je een overzicht van mijn meest recente blog berichten. Klik op een titel om het desbetreffende artikel te lezen. Voor een overzicht van alle door mij geplaatste blogberichten op deze website klik je hier.

22 Sep 2018 - Gemeenschapszin
Sinds kort heb ik mijn ex-man als vriend op Facebook. Lange tijd had ik daar helemaal geen zin in, maar inmiddels kan het. En vorige week was er ineens dat artikel ‘dat hem aan het denken zette’. Het artikel van Alain de Botton, filosoof, die schrijft over het einde van het romantische huwelijk en het begin van het psychologische huwelijk. Het fascineert me hoe mensen pas na kunnen denken over iets, als ze er echt helemaal aan toe zijn. Of als het in hun taal, dat wil zeggen in hun woorden, uitgelegd wordt. Zo voelt een vriendin van mij zich veel meer aangesproken door filosofen dan door psychologen en was zij diep onder de indruk van het boek van Jan Drost, Het Romantisch Misverstand, uit 2011. En nu is dus ook mijn ex-man aan het denken gezet. Wat ik niet voor elkaar kreeg, Jan Geurtz evenmin, deed Alain de Botton. Reden te meer voor mij om door te gaan met schrijven over relaties met steeds weer andere woorden, om nog meer mensen aan het denken en liefst ook voelen te zetten.
Het artikel van Alain heeft het over het romantisch huwelijk als reactie op het verstandshuwelijk en pleit nu voor een psychologisch huwelijk, waarin we ons veel meer bewust zijn van onze eigen ‘gekte’ én die van de ander. De Botton stelt voor dat je je date vraagt naar zijn of haar ‘gekte’. Maar dan? Wat doe je daar dan mee?
In mijn woorden is het verstandshuwelijk een zaak van het hoofd; het romantisch huwelijk een zaak van de onderbuik, waar het verlangen huist, of zoals de Botton het noemt, het instinct; en het voorgestelde psychologische huwelijk een zaak van iets daartussen in. Ik bedoel dat je zowel je onderbuik als je hoofd nodig hebt, maar ook bedoel ik dat als je het fysieke midden opzoekt tussen hoofd en onderbuik, je uitkomt bij je hart. Een goede partnerkeuze is naar mijn idee een zaak van de onderbuik, het hart en het hoofd. Als je kunt waarnemen wat er gebeurt in contact met een ander in deze drie centra, soms tegelijk, soms afwisselend, dan kan je een meer afgewogen keuze maken. Maar belangrijker nog is het dat als je uiteindelijk voor elkaar kiest, je beiden de intentie hebt om op die manier je relatie steeds te blijven monitoren en voeden. Is je hart gesloten geraakt? Ga ermee aan de slag, onderzoek hoe dat gebeurd is en kijk samen wat er voor nodig is om het weer te openen. Is je verlangen weg, heb je geen zin meer in vrijen of nabij zijn? Doe hetzelfde, onderzoek samen hoe je het weer stromend kunt krijgen. Wimpel je de bezwaren van je hoofd weg, steek je je kop in het zand voor enorme verschillen, verslavingen of barrières? Onderzoek dan waarom je dat doet, waarom je verstand niet mee mag praten.
Het lijkt erop dat Botton met ‘gekte’ bedoelt, alles wat we van onszelf niet willen zien, waar we ons voor schamen, of wat we veroordelen. Als je je eigen ‘gekte’ ziet, erkent, er nieuwsgierig naar bent en dat ook doet naar de ‘gekte’ van de ander, dan is er meer kans van slagen. Het schijnt dat de datingsite www.ikbenvreselijk.nl * prima relaties oplevert. Je schaduwzijde erkennen levert je uiteindelijk meer op dan hem weg te poetsen. Mijn ex snapt het nu ook. Gelukkig, hoewel het voor ons te laat is.
http://www.nrc.nl/handelsblad/2016/02/27/trouwen-in-gemeenschap-van-gekte-1592620
*De site is nu niet operationeel, maar er staat wel een heel leuk toepasselijk filmpje op!
Geplaatst op 08 Mar 2016 door Wilma

<< Vorige ... 2 ... 4 ... 6 ... 8 ... 10 ... 12 ... 14 ... 16 ... 18 ... 20 ... 22 ... 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 ... 46 ... 48 ... 50 ... Volgende >>

NVPA-geregistreerd
Vergoedingen mogelijk
Afspraak binnen 8 weken

Heb je nog vragen?

psycholoog Haarlem contact

Psycholoog Haarlem is aangesloten bij:
nvpa nederlands verbond psychologen en psychosociaal therapeuten

Deel mijn website: