Psycholoog Haarlem
telefoonnummer psycholoog haarlem 06 - 2732 5201
e-mailadres psycholoog haarlem info@psychologe-haarlem.nl
psycholoog Jansweg Haarlem Jansweg 40, 2011KN Haarlem
banner psycholoog Haarlem

Mijn blog

Hieronder vind je een overzicht van mijn meest recente blog berichten. Klik op een titel om het desbetreffende artikel te lezen. Voor een overzicht van alle door mij geplaatste blogberichten op deze website klik je hier.

22 Sep 2018 - Gemeenschapszin
Sinds ik besloten heb een lezing over seks (en de overgang) te geven en er ook over te bloggen, zie ik ze overal; blogs,boeken en artikelen over seks. Het zal zeker voor een deel aan mijn focus liggen, maar het lijkt er ook op dat de tijd rijp is voor een nieuw verhaal over seks. Of is het eigenlijk een oud verhaal?
Mijn moeder is begin zeventig. Ze heeft inmiddels over Tantra gelezen. Maar hoe het met de praktijk gesteld is, dat weet ik niet (en dat laat ik zo). Toen ik jong was en onwetend op het gebied van seks, was zij de enige die mij er iets over kon vertellen . En met haar streng gereformeerde achtergrond en trauma op het gebied van seks, snap je dat ik er bekaaid af kwam: Liefst bewaarde je je seksualiteit voor een heel speciaal iemand, wachten tot je getrouwd was, ging net iets te ver. Het zou heel mooi moeten zijn en exclusief. Over masturberen kreeg ik een boekje mee, waarvan het enige wat ik me herinner was, dat het niet erg in de haak was om dat te doen. Het meest tragische was dat tegen die tijd wel duidelijk was dat mijn vader en moeder helemaal niet van een ‘heel mooi’ seksleven genoten.
Gelukkig leef ik zelf in een tijd waarin meer vrijheid is. Echt loskomen van de kerkelijke achtergrond heeft me geholpen op veel fronten vrijer te worden. Na mijn scheiding in 2010 heb ik het aangedurfd om een Tantratraining te gaan volgen. En nog steeds leer en lees ik bij, wat ik liefst eerder had geweten.
Zo kwam ik een jaar of twee geleden ook de Taoïstische kijk op seks tegen. De Tao zegt dat het beter is om je seksuele energie in je eentje te leren kennen, de zogenaamde mono-cultivatie, waar de Tantra ervan uit gaat dat dit beter met z’n tweeën kan. De Tao zegt echter ook wijze dingen over seks met z’n tweeën. Namelijk dat het goed is om een pad van zeven sluiers te lopen, voordat de liefde helemaal geconsumeerd wordt. Op dat pad gaat het er om steeds heel bewust in een bepaalde fase te zijn van ‘elkaar en elkaars lichaam leren kennen’. Je spreekt zelfs van te voren af dat je je eraan committeert. Beide geliefden zullen dus bewust hun lust niet de boventoon laten voeren, maar verkennen en beminnen de ander. Dit hele pad duurt zeven weken of als je wil zelfs zeven maanden. Zo is fase 1, de fase waarin je elkaars gezicht en handen verkent, zoenen mag, maar niet op de mond, de kleren blijven aan. En bijvoorbeeld bij de vijfde sluier (ik jaag er nu even doorheen) mag je je helemaal door je lust laten leiden, alles mag, maar geen penetratie. Wel wordt er bij gezegd dat het hele lichaam aangeraakt mag en misschien zelfs moet worden; alleen de genitaliën aanraken maakt het liefdesspel eendimensionaal. Het schijnt zo te zijn dat als je je liefde voor elkaar op deze manier vorm geeft dat de kans van slagen van de relatie vele malen groter wordt.
Ik moet door deze informatie toch steeds weer aan de lessen uit mijn jeugd denken. Het lijkt erop dat ze de klok hadden horen luiden, maar niet wisten waar de klepel hing. Wat zou het fijn zijn als je als puber zo’n duidelijke instructie meekrijgt. Mijn pubers willen het nog niet horen. Maar het is gelukkig nooit te laat. Ook voor mij niet.

Hieronder vind je de link naar hoofdstuk 19 uit een uitgebreid boek over seks, dat in zijn geheel op internet te lezen is. Een aanrader!
https://visieopseks.wordpress.com/19-de-zeven-sluiers/
Geplaatst op 19 Apr 2016 door Wilma

<< Vorige ... 2 ... 4 ... 6 ... 8 ... 10 ... 12 ... 14 ... 16 ... 18 ... 20 ... 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 ... 43 ... 45 ... 47 ... 49 ... 51 Volgende >>

NVPA-geregistreerd
Vergoedingen mogelijk
Afspraak binnen 8 weken

Heb je nog vragen?

psycholoog Haarlem contact

Psycholoog Haarlem is aangesloten bij:
nvpa nederlands verbond psychologen en psychosociaal therapeuten

Deel mijn website: