Psycholoog Haarlem
telefoonnummer psycholoog haarlem 06 - 2732 5201
e-mailadres psycholoog haarlem info@psychologe-haarlem.nl
psycholoog Jansweg Haarlem Jansweg 40, 2011KN Haarlem
banner psycholoog Haarlem

Mijn blog

Hieronder vind je een overzicht van mijn meest recente blog berichten. Klik op een titel om het desbetreffende artikel te lezen. Voor een overzicht van alle door mij geplaatste blogberichten op deze website klik je hier.

22 Sep 2018 - Gemeenschapszin
Bij mij in de buurt, nabij het centrum van Amsterdam, is onlangs een prachtig klimtuig gebouwd. Ik zag het in aanbouw en verheugde me erop dat het af zou zijn. Ik ben dol op klimmen en hoewel het misschien voor kinderen bedoeld is, was ik vastbesloten erin te klimmen als het af was. Maar je raadt het al……. het is er nooit van gekomen. Toen het af was, bleek het weliswaar een klimtuig te zijn, maar eentje waar je niet vanaf kan vallen. Het is aan alle kanten, ook de bovenkant, omgeven met netten, rekken en valschermen. De risico’s zijn tot 0 gereduceerd. Het enorme klimrek wordt nauwelijks beklommen nu het af is. Ook voor mij was de lol er bij voorbaat vanaf, je moet je bukkend begeven van de ene kooi naar de andere.
Zo’n speeltuig doet mij realiseren dat we in onze samenleving geobsedeerd zijn door veiligheid. Dat het echt niet alleen over speeltuinen gaat, maar dat het veel breder is. Ik heb daar al een paar jaar geleden een boek over gekocht: “Cultuur van angst”van Frank Furedi. Hij schrijft onder andere ‘Het idee dat het leven gelijk staat aan in gevaar verkeren, blijkt het duidelijkst bij kinderen. Als het tegenwoordig over de kindertijd gaat, stapelen de risico’s zich snel op. Kinderen lopen niet alleen het gevaar te worden misbruikt of mishandeld door volwassenen, maar worden ook gepest en geslagen door hun leeftijdgenoten…..Het gevoel niets te kunnen doen maakt zelfs van de meest basale menselijke activiteiten een risicokwestie.’ En dus kiezen we er maar voor om in de actie te schieten, alle risico’s dicht te timmeren met veiligheidsmaatregelen of wetgeving. We mogen niet meer ziek worden, we mogen niet lijden en we mogen niet dood gaan (voor ons 100e althans).
En dan is de lol er snel vanaf. Zou dat de reden zijn dat in een klein dorp als Vroomshoop (ja, het bestaat echt) een aanzienlijk deel van de jongeren (vanaf 14) drugs gebruikt? Zou dat de reden zijn dat pillen en drank op feesten een normaal verschijnsel zijn? Zou dat de reden zijn dat zelfmoordcijfers toenemen?
Heb jij ook wel eens het gevoel dat je in een kooi leeft? De kooi van het gezin of je relatie, de kooi van elke dag naar je werk, de kooi van Europa waar geen vreemde vogels welkom zijn, de kooi van de aanbidding van de economie? En weet je ook niet wat je kunt doen om jezelf eruit te bevrijden?
Op het persoonlijke vlak is het enige wat je kunt doen, vrienden worden met je angst. Je angst voor verlating, je angst om te vallen, je angst dat je kinderen iets overkomt, je angst om afgewezen te worden, je angst voor een terroristische aanslag, voor ziekte, voor dood. Het hoort nou eenmaal bij het leven en het maakt het leven de moeite waard. Angst is een gevoel dat gaat over iets wat nog niet gebeurd is en het heeft veel meer te maken met iets wat al gebeurd is. Als je dat kunt voelen, de pijn die eronder ligt, dan zal je jezelf bevrijden van de angst. Of zoals Robert Long in de jaren 70 al zong: “…en van leven ga je dood. En dat laatste is waar, da's helemaal waar. 't Klinkt misschien wel lullig, maar toch is ’t waar. Maar 't kan nog jaren duren, dus niet van dat bange. Heb je angst voor morgen, dan moet je vandaag gaan hangen.” Dat laatste zou ik je niet aanraden. Ga zitten, kijk er naar en voel het, want van het voelen van je angst ga je niet dood.

Geplaatst op 10 May 2016 door Wilma

<< Vorige ... 2 ... 4 ... 6 ... 8 ... 10 ... 12 ... 14 ... 16 ... 18 ... 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 ... 42 ... 44 ... 46 ... 48 ... 50 ... Volgende >>

NVPA-geregistreerd
Vergoedingen mogelijk
Afspraak binnen 8 weken

Heb je nog vragen?

psycholoog Haarlem contact

Psycholoog Haarlem is aangesloten bij:
nvpa nederlands verbond psychologen en psychosociaal therapeuten

Deel mijn website: