Psycholoog Haarlem
telefoonnummer psycholoog haarlem 06 - 2732 5201
e-mailadres psycholoog haarlem info@psychologe-haarlem.nl
psycholoog Jansweg Haarlem Jansweg 40, 2011KN Haarlem
banner psycholoog Haarlem

Mijn blog

Hieronder vind je een overzicht van mijn meest recente blog berichten. Klik op een titel om het desbetreffende artikel te lezen. Voor een overzicht van alle door mij geplaatste blogberichten op deze website klik je hier.

22 Sep 2018 - Gemeenschapszin
De media staat er bol van, onze monden zijn er vol van, we willen het allemaal, ons hart volgen. Maar wat is het eigenlijk en hoe doe je dat dan?
Er komt van alles in me op. Een interview met Tjitkse Reidinga waarboven staat: “Ik heb geleerd mijn hart te volgen.” Ik lees het niet en ga ervan uit dat het gaat over haar scheiding en haar relatie met hoeheetieookweer. Ik heb er meteen een oordeel over. Dat zal wel, denk ik, verliefd zijn is niet hetzelfde als je hart volgen. Dat is eerder zoiets als op de ander projecteren dat die jou gelukkig gaat maken. Ik voel me ook een beetje boos, want het overkwam mij, de ander die dacht ‘zijn hart te moeten volgen’. Maar kan ik weten of een ander zijn hart wel of niet echt heeft gevolgd?
Ik denk aan het interview in de TV-show van Ivo Niehe met Lily en haar 29 jaar jongere japanner Nori, voor wie ze haar gezin met vier kinderen verliet. Na 30 jaar zijn ze nog bij elkaar en ze stralen liefde uit. En de mensen om hen heen houden van ze, haar kinderen, haar ex-man, zijn moeder (die waarschijnlijk net zo oud is als zij). Ik geloof haar als ze vertelt dat het gewoon zo moest zijn.
Ik denk aan een Nederlands stel dat met hun twee kleine kinderen naar Spanje vertrok om daar een olijfplantage te gaan beheren. Zouden ze gelukkig zijn? Zijn ze angstlozer dan ik, dapperder? Weten ze beter wat ze willen dan de mensen die keurig in de pas blijven lopen?
Ik denk ook aan Jezus (dat doe ik wel eens) die woedend de handelaren uit de tempel verdreef. Kan je woedend zijn terwijl je je hart volgt? Gaat het over een groter soort van passie. Volgde Jezus zijn hart of was hij zijn hart? De tweedeling, ik en mijn hart, komt mij ineens vreemd voor.
Ik denk aan een tekst op Facebook: ‘Forget safety. Live where you fear to live. Destroy your reputation. Be notorious.’ Een tekst van Rumi, een dertiende-eeuws Perzisch-Turks mysticus en dichter. Volg je je hart als je reputatie niet van belang is, als je niets ontziend bent en misschien wel bereid berucht te zijn? Als de veroordeling van de rest van de wereld niet belangrijk voor je is? En als je je hart gebruikt als je kompas, ga je dan voor je eigen geluk of ga je voor het geluk van de hele mensheid? Het roept bij mij nogal wat vragen op.
Ik weet wel dat het helpt om letterlijk je focus te verleggen naar je hartstreek. Of zoals Mooji het zegt: ‘Let your outer actions continue as impelled by nature moving this way, but keep your mind inside your heart.’ Het zijn allemaal maar woorden die proberen je in een richting te wijzen van waar het over gaat. Je geest in je hart houden? Je acties door de natuur laten aandrijven? Ik vraag in mijn sessies mensen wel eens iets te zeggen vanuit hun hart. Dat betekent dat je dan je aandacht vooral hebt bij je hart en je voorstelt dat het geluid wat je maakt letterlijk daar vandaan komt. Je kunt zelfs een dialoog hebben met je hart. Als je op die manier je lichaam betrekt bij keuzes die je maakt, dan hoef je er niet over na te denken, dan val je samen met de keuze. Dan is de gedachtestroom niet van doorslaggevend belang en is het gewoon zo. Dan volg je je hart om uiteindelijk samen te vallen met je hart.
Geplaatst op 24 May 2016 door Wilma

<< Vorige ... 2 ... 4 ... 6 ... 8 ... 10 ... 12 ... 14 ... 16 ... 18 ... 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 ... 41 ... 43 ... 45 ... 47 ... 49 ... 51 Volgende >>

NVPA-geregistreerd
Vergoedingen mogelijk
Afspraak binnen 8 weken

Heb je nog vragen?

psycholoog Haarlem contact

Psycholoog Haarlem is aangesloten bij:
nvpa nederlands verbond psychologen en psychosociaal therapeuten

Deel mijn website: