Psycholoog Haarlem
telefoonnummer psycholoog haarlem 06 - 2732 5201
e-mailadres psycholoog haarlem info@psychologe-haarlem.nl
psycholoog Jansweg Haarlem Jansweg 40, 2011KN Haarlem
banner psycholoog Haarlem

Mijn blog

Hieronder vind je een overzicht van mijn meest recente blog berichten. Klik op een titel om het desbetreffende artikel te lezen. Voor een overzicht van alle door mij geplaatste blogberichten op deze website klik je hier.

22 Sep 2018 - Gemeenschapszin
22 Sep 2018 - Bindingsangst, een mooi begin!
22 Sep 2018 - Op de bodem is altijd liefde
15 May 2018 - Alsmaar meer
17 Apr 2018 - Ik ben zo blij dat ik verlaten ben
Kome wat komt....


De komst van het nieuwe jaar en de wensen die daar bij horen, hebben me weer eens flink aan het denken gezet. Een gelukkig Nieuwjaar, een gezond Nieuwjaar, een stralend, liefdevol Nieuwjaar, de allerbeste wensen. Natuurlijk wensen we voor onze geliefden het allerbeste. En waarschijnlijk wensen we het onze buren en de vluchtelingen. En er zijn vast ook mensen die hun opponenten het beste wensen, geluk en liefde voor Trump, Wilders en IS.
Met twee vriendinnen die in het najaar ernstig ziek bleken, een cliënt die een klacht tegen mij indiende en terroristische aanslagen ‘all over the world’ ben ik me gaan afvragen wat ik mijn medemens en mezelf echt wil toewensen. Kan ik door te wensen en te hopen voorkomen dat mijn vriendinnen ziek worden of dood gaan; kan ik door maar heel hard positief te denken voorkomen dat Trump het roer overneemt in Amerika; kan ik überhaupt invloed uitoefenen op iets wat er in mijn omgeving gebeurt?
Voordat mijn vriendin twee weken op het randje van de dood zweefde op de IC, hadden we per Whatsapp een korte dialoog over God *. Ik schreef dat ik veel aan haar dacht, maar niet wist of dat zou helpen. Dat ik in zulke situaties God er bij zou halen. Waarop zij schreef dat zij geloofde dat God aanwezig was in de gedachten van de mensen die om haar gaven. Wat ik beantwoordde met ‘Ik hoop het’. Ze redde het. Maar was dat dankzij ons, of dankzij God?
Betekent het dat als God bij je is, jou niets ergs kan overkomen? Dat je niet dood kan gaan aan een heftige operatie? Dat je niet heel veel pijn kan hebben, dat je beschermd bent tegen alles wat erg, naar of verschrikkelijk is? Dat geloof ik niet. Want zoals ik al eerder schreef in een blog na de zomer, het leven loopt zoals het loopt, you cannot manage existence. Leven bestaat bij de gratie van de dood. Gezondheid en ziekte zijn onlosmakelijk verbonden, zoals vrede en oorlog, liefde en haat, zwart en wit, vol en leeg, geluk en ongeluk en ga zo maar door.
En toch…., de wens bestaat al heel lang: God zij met ons, stond er nog op onze gulden. Wat doet dat met je als God bij je is? Als je God erbij haalt, geef je je over aan het leven, en dan wel precies zoals het zich aandient. Geen verzet meer, rusten in de rivier van het leven, je mee laten voeren. Vertrouwen op de stroom. Geen verzet meer. In het Taoïsme noemen ze dat Wu Wei. Niet handelen betekent dat. Ik haalde het al aan in mijn E-Book over Seks in Verbinding. Laten gebeuren, jezelf laten bewegen, het leven door je heen laten stromen.
Hoe heerlijk is dat, als je het verzet opgeeft en je leven laat gebeuren. Geen spanning, veroordeling, geen controle, niet meer hard je best doen, alleen maar vertrouwen dat het precies loopt zoals het bedoeld is. Samenvallen met het leven zelf. Ik geloof dat mijn wens me inmiddels wel duidelijk is:
Ik wens ons voor komend jaar dat we steeds meer in staat zullen zijn ons over te geven aan het Leven zelf. Kome wat komt.

*Voor het geval je griezelt van het woord God, vervang het door een woord dat beter bij je past: het Universum, het Al, de Ene, het Continuüm, Onvoorwaardelijke Liefde, Puur Bewustzijn, enzovoort.

Lees hier het oude Zen verhaal over de Chinese boer en zijn paard, die wist hoe dat was.

De Chinese boer en zijn paard
De oude Chinees was arm en zijn enige bezit was een schitterende, zilverwitte schimmel. De dorpelingen praatten al jaren op hem in, dat hij het waardevolle paard moest verkopen omdat hij geen cent te makken had.
Toch weigerde de oude man dat steeds, omdat het paard een deel van zijn familie was. “Die verkoop je niet”, antwoordde hij steevast.
Op een nacht verdween de schimmel ongemerkt uit zijn stal en de dorpelingen zeiden: “Was je maar niet zo dom geweest en had je maar je paard verkocht, nu heb je niets meer, een groter ongeluk had je niet kunnen treffen.
“De oude man bleef kalm en zei: “Wie weet of het een geluk of ongeluk is? Wie kan er verder zien dan zijn neus lang is? Ik weet alleen dat het paard er niet meer is.”
Enkele weken later kondigde de schimmel hinnikend zijn terugkomst aan. Hij kwam niet alleen, want kennelijk was hij uitgebroken om nog twaalf andere, wilde paarden te zoeken en naar de stal te brengen.
De dorpelingen zeiden: “Ouwe, je had helemaal gelijk, het was geen ongeluk maar een geluk dat je paard ervan door ging, want nu ben je rijk en heb je een hele kudde paarden.”
De oude man bleef kalm en zei: “Wie weet of het een geluk of ongeluk is? Wie kan er verder zien dan zijn neus lang is? Ik weet alleen dat ik nu dertien paarden heb.”
Zijn zoon probeerde de wilde paarden te temmen en in te rijden, maar hij viel van een sterke hengst en verbrijzelde bij de val zijn been.
De dorpelingen zeiden: “Je had helemaal gelijk, het is een ongeluk, nu heb je een invalide zoon en een groter ongeluk kon je niet overkomen…”
De oude man bleef kalm en zei: “Wie weet of het een geluk of ongeluk is? Wanneer houden jullie eindelijk op? Wie kan er verder zien dan zijn neus lang is? Ik weet alleen dat mijn zoon een been verbrijzeld heeft – maar of het een ongeluk of geluk is…?”
Korte tijd later brak er een oorlog uit en moesten alle gezonde jonge mannen naar het front, geen enkele van hen keerde levend terug. De enige die niet naar het front hoefde, was de zoon van de ouwe man.
En wat denk je dat de mensen zeiden toen zij de oude man tegenkwamen….?

Geplaatst op 10 Jan 2017 door Wilma


Naam: Remember me
E-mail:
smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 
Captcha
NVPA-geregistreerd
Vergoedingen mogelijk
Afspraak binnen 8 weken

Heb je nog vragen?

psycholoog Haarlem contact

Psycholoog Haarlem is aangesloten bij:
nvpa nederlands verbond psychologen en psychosociaal therapeuten

Deel mijn website: