Psycholoog Haarlem
telefoonnummer psycholoog haarlem 06 - 2732 5201
e-mailadres psycholoog haarlem info@psychologe-haarlem.nl
psycholoog Jansweg Haarlem Jansweg 40, 2011KN Haarlem
banner psycholoog Haarlem

Mijn blog

Hieronder vind je een overzicht van mijn meest recente blog berichten. Klik op een titel om het desbetreffende artikel te lezen. Voor een overzicht van alle door mij geplaatste blogberichten op deze website klik je hier.

22 Sep 2018 - Gemeenschapszin
22 Sep 2018 - Bindingsangst, een mooi begin!
22 Sep 2018 - Op de bodem is altijd liefde
15 May 2018 - Alsmaar meer
17 Apr 2018 - Ik ben zo blij dat ik verlaten ben
De ware vind je zo!
Er wordt zo veel gezegd over de liefde en soms lijken die uitspraken behoorlijk tegenstrijdig. Ik heb er zo maar eens drie uitgekozen om het over te hebben. Alain de Botton bijvoorbeeld, de filosoof die de ‘School of Life’ oprichtte, zegt dat we de verkeerde persoon zullen trouwen omdat we iemand kiezen die ‘familiar’ is en dan wel in de zin van, de manier waarop wij in ons gezin van herkomst hebben geleden aan de liefde. Hedy Schleifer, een Amerikaanse relatietherapeute, zegt op haar beurt dat we verliefd worden op ‘the most incompatible human being in the entire universe’. En dan lees ik in het boek ‘Leven in Liefde’ van Deepak Chopra, Indiaas-Amerikaanse arts en leraar in spiritualiteit: ‘Hoe prettig of onprettig u zich ook voelt in een relatie, degene die op dit moment uw partner is, is de ‘ware’ omdat hij of zij weerspiegelt wie u van binnen bent.’

Zie daar maar eens chocola van te maken.

De verkeerde persoon

Hoe is dat voor jou als je achterom kijkt naar de partners die langskwamen? Misschien beoordeel je ze nu als ‘toch niet de ware’? De man die zo attent leek, maar zich na de komst van de kinderen steeds meer terugtrok op zijn werkkamer. De vrouw die precies aanvoelde wat je nodig had zonder dat je het hoefde uit te spreken, maar na een paar jaar veranderde in een controlerende feeks. Of de sterke steunende man, die er steeds meer een gewoonte van maakte jou te kleineren. Of de vrije zelfstandige vrouw, die naar verloop van tijd steeds jaloerser werd.
Als je verliefd wordt heb je het gevoel dat je ‘the perfect match’ hebt gevonden. ‘Falling in love is a drug’, zegt Hedy Schleifer terecht en ze legt ook uit waarom dat zo is. Er moet een verbinding gesmeed worden, zodat we als het ware ‘niet meer terug kunnen’. En waarom is dat dan belangrijk? Gaat dat over evolutionaire/biologische drijfveren, dat de kinderen veilig moeten zijn? Of zit er misschien meer achter ? Als ik de uitspraken van de drie wijsgeren aan elkaar rijg, krijg ik: We voelen ons aangetrokken tot iemand die totaal niet bij ons past, maar die verwijst naar het lijden in onze jeugd en daarom de Ware is. En dat is waar.

De weg naar liefde
Maar waarom, zal je misschien zeggen, moeten wij keer op keer het lijden uit onze jeugd herhalen? Omdat daar de kansen liggen om te helen en dus om een gelukkig mens te worden. Chopra verwoordt het zo: ‘Als u moeite hebt met uw partner, hebt u moeite met uzelf. Elke tekortkoming die u in hem of haar ziet, raakt een verdrongen zwakheid in uzelf. Elke ruzie is een excuus om een innerlijk conflict uit de weg te gaan. De weg naar liefde rekent dus af met een kolossaal misverstand dat bij veel mensen leeft: dat er ‘ergens’ iemand te vinden moet zijn die ons iets geeft dat we nog niet hebben. Als u werkelijk liefde vindt, vindt u uzelf.’
Zo tegenstrijdig was het allemaal dus niet, hoewel ik de oplossingen die De Botton aanreikt te makkelijk vindt. Het komt er een beetje op neer dat je niet zulke hoge verwachtingen van je partner moet hebben. Ik zou zeggen: wees alert op je verwachtingen, op je verlangens en voel ze in jezelf, in je lichaam, ga ernaar toe. Spreek ze uit zonder te vinden dat de ander eraan moet voldoen of ze moet vervullen. De ’Ware’ vinden wordt op die manier een stuk gemakkelijker, je vindt hem of haar zo! Als je maar onthoudt dat de ander de weerspiegeling is van jezelf en jij jezelf kunt helen.

Like mijn facebook pagina echt-verbinden, Wilma Ferwerda of meld je aan voor mijn nieuwsbrief op mijn website: www.echt-verbinden.nl en blijf op de hoogte van mijn aanbod.

Geplaatst op 07 Aug 2017 door Wilma


Naam: Remember me
E-mail:
smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 
Captcha
NVPA-geregistreerd
Vergoedingen mogelijk
Afspraak binnen 8 weken

Heb je nog vragen?

psycholoog Haarlem contact

Psycholoog Haarlem is aangesloten bij:
nvpa nederlands verbond psychologen en psychosociaal therapeuten

Deel mijn website: